Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
HÖÖRS HK H 65
| Damer SHE
Glädjesiffrorna: antalet barn som spelar handboll i Höör har nästan fördubblats
2019-03-11 22:51

Allt fler barn och ungdomar spelar handboll i Höör.

Sedan 2012 har antalet aktiva nästan fördubblats; från 250 till 450.

- Det är mycket glädjande siffror som är resultatet dels av elitlagets framfart, men även H65-modellen som syftar till att ta till vara på de krafter som finns på bästa tänkbara sätt, säger Åsa Berling, ordförande i H65 Höör.


2011 gjorde H65 Höör sin första säsong i Elitserien. Laget lyckades kvala sig kvar och belönades samtidigt med en Europacupplats.

Resten är historia. 

Två Europacupfinaler, varv en seger. 

En serieseger, två SM-finaler, varav en seger. 

Ett 70-tal europeiska matcher har spelats vilket gjort H65 Höör till ett attraktivt val för unga spelare som siktar på eliten.

Och inte minst har alla framgångar lett till ett enormt stort lokalt engagemang och satt orten Höör på kartan. 


I skrivande stund leder H65 SHE med 21 segrar på 21 matcher och jagar ett nytt SM-guld.

Damlagets stora framgångar har till anmärkningsvärt hög grad byggts på spelare från de egna leden. Inte minst med 96-kullen med spelare som Anna Johansson och Emma Rask (plus flera till, bland andra Julia Sandell, Hanna Blomstrand och Hanna Åkesson). Även vår målvakt Jannike Wiberg är en Höörprodukt och underifrån har spelare som exempelvis Ida Gullberg och Hedda Källström fyllt på.

Att H65 i en så liten ort som Höör, med knappt 16000 invånare i kommunen, lyckats etablera sig i Sverigeeliten och knackar på Europaelitens dörr har gett flera positiva effekter.

En av dessa är att fler unga väljer att börja spela handboll. Fler flickor stannar längre i föreningen. Fler människor får en del av sin samhällsfostran i H65 Höör. Kanske är det, när allt kommer till kritan, den största vinsten av dem alla.

- 2012 upprättades en femårsvision, säger Åsa Berling.

- Den gick ut på att öka antalet tjejer från 250 till 450 och det har vi klarat. Naturligtvis är det till stora delar en direkt effekt av elitlagets framgångar och medföljande uppmärksamhet. Våra elittjejer är dessutom väldigt ödmjuka, jordnära och tillgängliga för våra ungdomar.


Åsa Berling lyfter fram H65-modellen som en annan framgångsfaktor i sammanhanget.

- H65-modellen syftar till att ta till vara på de krafter som finns på bästa tänkbara sätt. Vi vill att våra medlemmar ska engagera sig som ledare, domare, styrelseledamöter eller någonting annat och handplockar de resurser som finns för att engagera i största möjliga mån. H65 beskrivs ofta av spelare som "en enda stor familj" och det är en väldigt fin komplimang att få. Den andan ska vi fortsätta att bygga vidare på för i Höör har vi väldigt annorlunda förutsättningar jämfört med i större städer.

Vilka utmaningar står klubben nu inför?

- Vi vill få fler pojkar att börja spela handboll naturligtvis - och att våra ledare ska vara fortsatt välutbildade. Dessutom vill vi kunna ge alla ungdomar fortsatta möjligheter att utöva handboll till så stor grad som möjligt. Vi är redan idag på gränsen av vad vi kan hantera med rådande hallsituation - samtidigt växer Höör som samhälle då det planeras både för fler bostäder och skolor. Det vore synd att tvingas säga nej till ungdomar som vill träna handboll.

Bardis lämnar H65 för Önnered - Sandberg lämnar Önnered för H65
2019-03-11 09:58

Truppen inför säsongen 19/20 börjar ta form och innebär både spelare in och ut. Nu är följande klart:

Malin Sandberg går från Önnered till H65 Höör.

Anna Bardis går från H65 Höör till Önnered.


Anna Bardis kom till H65 Höör från Eslöv inför säsongen 17/18 och var med och tog SM-silver. Mittnian med den delikata handleden har dock inte fått det att lossna fullt ut.

- Tiden i H65 Höör har varit rolig och utvecklande, även om jag haft en del skador och inte fått den speltid jag hoppats på. Jag ser verkligen fram emot ett nytt spännande kapitel i min karriär, en slags nystart, med en roll där jag får ta mycket ansvar, säger Anna Bardis.

- Men nu har jag naturligtvis fokus på Skurumatchen och kommande slutspel. Siktet är inställt på guld.


Inte sedan Jasmina Djapanovic slutade har H65 Höör haft en vänsterhänt niometersspelare.

Nu har det blivit ändring på den saken.

Malin Sandberg har nämligen värvats från Önnered.


Malin Sandberg är en av landets mest lovande spelare född år 2000 - och spelar i samma ungdomslandslag som Isabelle Andersson (Skurutjejen som också är klar för H65 nästa säsong).

Tränare Månsson har valt ut Sandberg personligen.

- Jag ser potential i henne. Hon kan läsa spelet - och jag ser likheter mellan henne och Emma Lindqvist. Det finns storlek, vilja att träna - och spelförståelse som ger nytta i både anfall och försvar.

- Det kommer att ta tid för henne att ta steget till en startplats i H65, men för mig är det är ett namn för framtiden och. Hon är för övrigt med i ett talangprojekt inom svensk damhandboll som även Alma Skretting är med i och det är inspirerande att få arbete med några av landets största talanger.


Malin Sandberg inledde sin handbollskarriär i Kärra som sexåring och 2016, som A-junior, flyttade hon till till Sävehof för att året efter gå till Önnered och spela sina första seniormatcher där. I U19-landslaget spelar hon bland annat tillsammans med Alma Skretting, Isabelle Andersson. Den sistnämnda är sedan tidigare presenteras som ett nyförvärv till Höör - från just Önnered.


Därmed blir Sandberg den fjärde (!) Önneredaren i H65; Victoria Larsson, Evelina Källhage och Sofia Hvenfelt har samtliga representerat Göteborgsklubben tidigare.

- Jag ser de som ett bra steg i min utveckling att gå till H65 Höör. Jag vet att det har gått väldigt bra för både Evelina och Sofia. Sedan har jag hört väldigt mycket positivt om Ola Månsson. Han ställer krav på vad han vill ha och det är viktigt för att utvecklas.

- Sedan lockar det att få spela och träna med de bästa spelarna så klart. Och att H65 satsar på Europacupspel betyder mycket.


Vart spelar du helst?

- I Önnered är jag mest tänkt som högernia - och tvåa i försvaret. Jag brukar vara spetsen i vårat försvar som spelar lite längre ut - och jag trivs bra i båda rollerna.

Önnered är klara för slutspel i år och laget har presterat fullt godkänt sett till de flestas förväntningar.

- Jag är inte nöjd med min säsong ändå. Speltiden har varit bra, men sett till avsluten är jag inte nöjd. Även den fysiska biten vill jag förbättra.

Det är hård konkurrens på nio meter?

- Perfekt. Jag vill utvecklas på träningarna först och främst, sedan är speltiden en bonus. 

Beskriv själv dina styrkor som handbollsspelare?

- Spelsinnet sätter jag väl främst. Jag har en blick för spelet som jag försöker att utnyttja. Sedan har jag en inställning och en mental styrka - jag vill verkligen bli någonting inom handbollen.


Just nu går Malin Sandberg sista året på Katrinelundsgymnasiet med handbollsinriktning och därför blir det många extra pass utanför det ordinarie träningsschemat.

- Jag kommer att bo i Lund och hitta någonting att studera vid sidan av handbollen. Det blir ett nytt stort steg i livet.

- Att jag känner flera personer i laget är så klart en trygghet. Det är ett stort steg att flytta till någonting helt nytt, men det är också det här jag vill göra.

Hur ser du som motståndare på H65 Höör?

- Det är tufft att möta dem. De är fysiska, snabba och spelar rolig handboll med mycket fart. Man är alltid helt slut efter matcherna mot dem. Dessutom är det bra tryck på läktarna. Jag gillar att det känns så familjärt.


Sedan tidigare står det klart att Mikaela Mässing lämnar H65 Höör för spel i Thüringer.

Nyförvärv som tidigare presenterats är: Irma Schjött från Västerås, Victoria Larsson från Önnered och Isabelle Andersson från Skuru.


Foto: Christoffer Borg Mattisson


Gullberg i trafikolycka - "Jag mår under omständigheterna bra"
2019-03-07 12:37
Under onsdagen var H65 Höör-spelaren Ida Gulberg inblandad i en otäck trafikolycka. Bilen hon körde voltade och blev totalförstörd.
Gullberg själv klarade sig lyckligtvis helt utan allvarligare skador, med hon ådrog sig en hjärnskakning, blåmärken och nacksmärtor.

Gullberg berättar själv:
- Bilarna framför mig bromsade in fort och jag tvärnitade, men kände att jag aldrig skulle hinna bromsa in. Jag ville inte köra in i dem så då svängde jag av vägen istället. 
Ida Gullbergs bil voltade och landade på taket. 
- Ambulans och räddningstjänst var snabbt på plats. Jag mår bra under omständigheterna och har bara massa blåmärken och lite ont i nacken, så jag är lyckligt lottad.

Olyckan skedde utanför Eslöv när Gullberg var på väg till jobbet
- Jag har fått en lätt hjärnskakning och nacken har fått sig en smäll. När jag kan spela handboll igen återstår att se, med det ska nog bli hyfsat snart.

20:e raka segern kom mot Skara
2019-03-02 20:17
H65 Höör tog sin 20:e raka seger i SHE när Skara var på besök. 34-19 (19-10) slutade matchen.
- Det var en bra insats, samtidigt är vi är långt från toppformen, säger Ola Månsson.

Skara inledde piggt i matchen och fick en och annan på läktaren att skruva lite obekvämt på sig när de tidigt gick upp i 3-5-ledning.
Kort därefter hostade H65-maskineriet igång, som en pålitlig gammal traktor - som därefter plöjde fram utan pardon.
Med nio bollars ledning i paus uteblev spänningen helt och andra halvlek handlade mest om att segla de två poängen tryggt i hamn utan att dra på sig skador eller onödigt slitage.

Tränare Ola Månsson rankar sina topp 3:
- Försvaret var riktigt bra förutom de första fem minuterna.
- Kantspelet fungerade bra.
- Sofia Hvenfelt var bra både framåt och bakåt.
Ni kom bara till spel med 13 spelare?
- Tilda Winberg, Hanna Åkesson och Hedda Källström fick spela med U-laget som hade match samtidigt. De behövde mer speltid och fick det nu, förklarar Månsson. 
Divsion två-laget Gordies, som kämpar i botten, vann borta mot Eslövstjejerna med 16-27 och nämnda trio svarade för 15 av målen.

Hur är det att spela matcher där ni avgjort tidigt, ofta redan innan paus?
- Det är inte helt enkelt att vara tränare då och vi har ju många sådana här matcher. När vi spelar ute i Europa blir det fler tuffare matcher under en säsong. Därför längtar via väldigt mycket mot Skurumatchen den 15 mars. Inte bara för att det är seriefinal, utan för att vi verkligen kommer att pressas in i det sista.
Hur nära toppformen är ni?
- Långt ifrån. Fysiskt är vi hårt nedtränade och det ska vi fortsätta vara i tio dagar till. Allt är uppbyggt för att vara som bäst i maj.

Emma Lindqvist blev matchens lirare
- Det känns bra. Vi vinner med 15 bollar så jag kan inte vara ledsen.
Ni hamnade i underläge med två bollar direkt?
- Vi höll lugnet ändå och anpassade oss efter deras spel. Kort senare kunde vi lösa det och rycka med ett par bollar.
Hur är det att spela fast man leder så stort?
- Ola påminner oss alltid om att det kommer alltid en match efter denna och vill att vi fortsätter att trycka i varje anfall, så det är bara att köra på.
Nu väntar Heid borta och Skuru hemma?
- Det är två matcher vi verkligen vill vinna. När vi legat etta hela säsongen är det klart att man vill vinna serien.

Kvarstående matcher;
BK Heid-H65 Höör 9/3 kl 16.15.
H65 Höör-Skuru 15/3 kl 19.00.

Foto: Christoffer Borg Mattisson
Mikaela Mässing blir proffs i Tyskland - klar för Thüringer
2019-02-28 11:56

Mikaela Mässing lämnar H65 Höör efter säsongen.

Ny klubbadress blir det tyska mästarlaget Thüringer HC.

- Det är en dröm som går i upplevelse, säger ”La Bomba”.


Fem säsonger har det blivit i H65 Höör.

Otaliga Europacupresor har toppats av ett SM-guld, ett SM-silver, ett Challenge Cup-silver och en väg in i landslaget. Den 24-åriga Mölndalsfostrade Mässing handplockades från BK Heid av den tidigare tränaren Niklas Harris. Utvecklingen stoppades upp ett år på grund av en korsbandsskada, men i övrigt har Mässing kontinuerligt tagit stora och bestämda steg framåt.

Det senaste året har hon gått från att vara en av seriens främsta spelare till en av landets främsta och utmanar nu på allvar om en startplats på niometersuppställningen i landslaget.

Med sina 123 mål på 19 matcher leder hon skytteligan i SHE.


I H65 Höör har Mässing blivit en mycket omtyckt profil både på läktarna och hos de ungdomsspelare som står på återväxt. I de sammanhangen har hon visat vad hårt arbete, ett stort hjärta, en enorm vinnarskalle och ett stänk av humor kan leda till att. På det sättet har hon genom åren blivit en stor förebild och en inspirationskälla som haft stor betydelse för hela föreningen.

Tränare Ola Månsson:

- Jag tror att alla i Höör är genuint väldigt glada för Mässings skull. Hon har bidragit med väldigt mycket under väldigt lång tid och är verkligen värd att ta nästa steg i sin karriär. Hon har arbetat hårt för den här chansen och är knappast färdig i sin utveckling.

- Den här säsongen har Mässing varit fantastisk. Fysiken sitter där bättre och självförtroendet har hon också. Hon har verkligen fått betalt för att hon stannade ett extra år; hon fick ett bättre kontrakt med en Champions League-klubb. Det ska bli väldigt spännande att följa hennes vidare öden i handbollsvärlden, säger Månsson.


Thüringer HC kvalificerade sig den här säsongen för Champions Leagues mellanrunda. Efter såtta av tio matcher har laget en poäng; men så möter de också storheter som Györi, Bucaresti med flera. Det är sjätte året i följd som laget spelar i Champions League. 2015 nådde laget kvartsfinal.

2017 kvalade Thüringer sig till gruppspelet genom att, på hemmaplan, besegra just Mikaela Mässings H65 Höör.

- Jag har följt Mikaela sedan vi mötte dem i CL-kvalet för knappt två år sedan. Jag behöver en skytt och en stark spelare  precis som henne - och jag tror väldigt mycket på Mikaela. Jag vill hjälpa henne att bli en bra internationell spelare och kan hon komma in i rutinerna i Tyskland på ett bra sätt finns alla förutsättningar för det, säger Herbert Müller som tränat Thüringer sedan 2010.


Thruringer HC spelar sina seriematcher i den lilla orten Bad Langensalza (17 000 invånare) inför cirka 1500-2000 åskådare. Champions League-matcherna spelas i Nordhausen, med sina 42 000 invånare. Båda samhällena är städer i delstaten Thüringen, en timmes bilfärd väster om  Leipzig.

Laget ligger just nu tvåa i Bundesliga. 14 segrar på 15 matcher, snäppet sämre än obesegrade Bietgheim. De har vunnit ligan sju av de senaste åtta åren och vann 2018 även Supercupen.

Bland stjärnorna i laget kan nämnas den tjeckiska skyttedrottningen Veta Luzumova, makedoniskan Ovana Sazdovska och fransyskan Manon Houette. Lägg därtill flera tyska landslagsspelare och det står klart att Mässing hamnar i en klubb fullt med spelare som hör hemma i världseliten. En scen Mässing knackat på dörren till, senast i EM med det svenska landslaget.


- Det känns som en stabil klubb. Jag har fått en bra känsla både för lag och tränare. Herbert Müller påminner lite om Ola Månsson - vilket är någonting bra. Han lover inte guld och gröna skogar - utan man måste förtjäna sin plats.

- Jag hoppas få en bra utveckling som leder till att jag blir en mer stabil och bättre spelare. Det kommer säkert att ta tid att acklimatisera sig. 

Hur tror du att det här påverkar dina ambitioner att spela mer i Sveriges landslag?

- Det förbättrar förhoppningsvis mina möjligheter att bli en etablerad spelare i landslaget. Naturligtvis drömmer jag om att få spela fler stora mästerskap.

Vad har Höör kommit att betyda för dig personligen?

- H65 som klubb har betytt jättemycket, det är svårt att beskriva. Men det kommer bli extremt tufft att lämna Höör som ort. Jag tror inte att man kan ha det bättre än va jag haft det. Hela samhället med alla fina människor har verkligen stöttat mig. Utanför handbollen jobbar jag på en skola som klassassistent och har varit där i tre år, det har verkligen varit ett fantastiskt arbete att kombinera med handbollen.


För Mässing återstår tre seriematcher och ett slutspel med H65 Höör innan flytten går söderut.

- Det hade varit gött att vara obesegrade genom serien och naturligtvis med ett andra SM-guld. Nu vill jag fokusera helt och hållet på det, även om det är skönt att allt äntligen är klart med den nya klubben, säger Mässing.


Foto: Christoffer Borg Mattisson

Isabelle Andersson klar för H65 Höör
2019-02-27 09:59

H65 Höör har till nästa säsong gjort klart med ett av de mest spännande namnen inom svensk damhandboll; Isabelle Andersson.

Den 18-åriga jättetalangen, som är bärande i Niklas Harris 00-landslag och idag representerar Skuru, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

- Jag tror att H65 med sitt tryckspel kommer att passa mig, men det finns flera anledningar till varför jag valt Höör, säger Andersson.


Isabelle Andersson tillhör en av de främsta aktörerna i det  svenska 00-landslaget och har i de internationella turneringarna med det laget kommit med i all Star Team i såväl EM som VM.

18-åringen, som blir 19 om två veckor, kommer från Nynäshamn och fick sin handbollsfostran i Sorunda; ett lag hon var med och vann dubbla JSM-guld med, bland annat.

Som senior hamnade hon först i allsvenska Spårvägen ett år - innan hon plockades in till Skuru inför aktuell säsong.

- Jag hade ett år kvar på Tumba Handbollsgymnasium och det kändes som att jag var redo för nästa steg då, säger Isabelle Andersson - som dock inte fick speciellt mycket speltid i början och under ett litet tag lånades ut till Spårvägen.

- Det var min idé att bli utlånad. I höstas blev det inte så mycket spel och sedan blev jag skadad. Så mycket speltid har det inte blivit, men det har varit en bra träningsmiljö.

Vilka roller har du i landslag respektive klubblag?

- I landslaget har jag en mycket större till än i Skuru; framför allt gör jag mycket mål i tryckspelet i andrafasen. Jag har även ett bra skott. I landslaget har jag dessutom använt skyttet mer. Försvarsmässigt har jag också en större roll i landslaget. Om jag får välja positioner blir det vänsternia framåt och trea, eller tvåa, i försvaret,

- Jag tror att H65 med sitt tryckspel kommer att passa mig, jag kommer till ett lag där alla "är med på det".


Varför väljer du ett till stora delar helt nytt liv i Skåne - före tryggheten med att bo hemma och en annan toppklubb?

- Ola Månsson och Höör har visat intresse under en lång tid. Så jag fick ställa mig frågan; ville jag ha en stor förändring eller vill jag vara kvar i det trygga? Det skiljer ju inte så mycket mellan lagen rent sportsligt. Men det var förändringen som lockade. Höör har samma miljö som i Sorunda på sätt och vis; det är en liten ort där handbollen betyder mycket.

Vad ska du göra utanför handbollen?

- Just nu är jag inne på att plugga. Jag studerar ekonomi på gymnasiet, tar studenten i juni, och i framtiden vill jag jobba med den biten. Eller ja, efter en proffskarriär alltså, säger Isabelle med ett garv.

Hur ser du på Ola Månsson som tränare?

- Han är tydlig och konkret med vad som gäller och han håller sig till det han säger.

Isabelle nämner också den tydliga satsningen på Europacupspel.

- Det betyder mycket, men har inte varit den största anledningen till att byta lag. Men det är kul att få synas och att få resa runt lite - såklart.

- Jag ser fram emot nästa säsong, men ska naturligtvis fokusera helt och hållet på Skuru tills dess, avslutar Isabelle Andersson.


Ola Månsson kommenterar sitt nyförvärv:

- Det är en prestigevärvning för oss och en spelare jag tror väldigt mycket på inför framtiden. Det är jag för övrigt inte ensam om att tro… 

- Isabelle är en spelare som redan idag är bra i SHE. Hon har haft en dålig säsong, men varit skadad under hösten och varit utlånad till Spårvägen och Nacka. Hos oss ser jag henne spela på både mittnio och vänsternio samt två och trea i försvaret.


Förbundskapten Niklas Harris (tidigare tränare i H65 Höör):

- Isabelle är extremt målsökande och förenat med hennes exeptionella fysik och spelsinne är hon en av världens bästa niometersspelare (offensivt) i sin ålder. Hon är utan tvivel den viktigaste offensiva spelaren i vårt landslag.


Foto: Christoffer Borg Mattisson

 
Följ oss på
Centrala Partners
Sponsorer